Меню
FMedia
Как да изберем енергийно ефективен хладилник и фризер

Как да изберем енергийно ефективен хладилник и фризер

Тъй като се налага да оставяте хладилника и фризера си включени 24 часа в денонощието, е особено важно да се уверите, че те са възможно най-ефективни.

Всеки хладилник и фризер, който се продава днес, трябва да има клас на енергийна ефективност между A+ и A+++. Въпреки че по-старите модели вероятно са оценени от A до G, вече не е позволено да се продава нищо, което е под A+.

Ако вашият хладилник е на повече от 10 години или изглежда неефективен, може би трябва да помислите за замяната му, преди да спре да работи, тъй като по-старите модели имат много по-високи експлоатационни разходи от днешните уреди с клас А.

Струва си да се отбележи, че хладилниците и фризерите се оценяват според това колко ефективни са спрямо размера си, а не според консумацията на kWh.

Най-общо казано, това означава, че колкото по-голям е вътрешният обем на хладилника или фризера, толкова по-скъпо ще струва експлоатацията му. Имайки предвид това, трябва да изберете възможно най-малкия хладилник или фризер, тъй като експлоатацията му би трябвало да е по-евтина. Това може да означава например да закупите по-малък модел с клас В, а не голям с клас А.

Съвети за използване на хладилник или фризер:

  • Не го препълвайте
  • Дръжте го далеч от отоплителни уреди, а задната му част да е свободна
  • Поправете счупеното уплътнение на хладилника, за да работи ефективно.
  • Имайте предвид, че фризерите функционират най-ефективно, когато са пълни до две трети
  • Не забравяйте да размразявате редовно и не оставяйте вратата отворена за дълго - това води до натрупване на лед
  • Как да изберем енергийно ефективна съдомиялна машина
  • В миналото е било по-ефективно да миете чиниите на ръка, но сега може да използвате по-малко топлина и вода, ако инвестирате във високоефективна съдомиялна машина.
  • Ключът отново е да потърсите модел с висок клас на енергийна ефективност.
Споделяне:
admin

Румяна Колева

Не мога да се опиша като един от най-добрите създатели на съдържание, но със сигурност съм човек, който силно се отдава на това, което прави и го прави с много вложени чувства, в резултат на което често се получава нещо прекрасно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copy link
Powered by Social Snap