Меню
FMedia
Кои са най-яките подаръци за деца от 5 до 15 години

Кои са най-яките подаръци за деца от 5 до 15 години

Този възрастов период е подходящ да развивате уменията им, но и да им осигурите радостни моменти

За разлика от нас възрастните, децата винаги намират повод за усмивка, имат очи за дребните радости в живота и бързо забравят неприятните моменти. Има какво да се поучим от тях, а това обикновено го осъзнаваме, едва когато вече станем родители. Тогава се оказваме неподготвени за редица ситуации, някои от които свързани с негативни обстоятелства, а други неповторимо вълнуващи и красиви.

Няма по-голямо щастие от това да наблюдаваш как детето ти надниква какво се крие под елхата, как с трепет отваря подаръците на рождения си ден и как чертае планове за следващите изненади, които иска да получи. Несъмнено е така, но на всеки от нас се е случвало да не сме подготвени и по тази тема. Какво да купим? Дали е подходящо за възрастта? Ще му/й хареса ли? Ще бъде ли полезно за развитието на детето?

Все въпроси, които понякога трудно намират своя отговор.

Тази статия има за цел да ви облекчи при избора на подаръци и да ви насочи кои от тях биха могли да бъдат не само функционални, но и да внесат динамика, веселие и запознанства с приятели във възрастовия период от 5 до 15 години.

Както гласи една мъдра мисъл, нищо не е толкова подло, колкото това да подариш на дете нещо полезно за Коледа…  

Какъвто и да е поводът, подаръците трябва да съчетават в себе си не само принос за стимулиране на уменията на децата, но и да им създават положителни емоции.

5-7 години

Когато искаме да възпитаме състезателен дух в момченцата, трябва да се фокусираме върху основните им интереси – количките, камионите и всякакви превозни средства.

Не е достатъчно, нито е препоръчително, да хвърлите много средства за огромно возило или модел от лимитирана серия. Тези екстри ще зарадват детето за кратко, но няма да имат никакъв принос за него.

Ако се спрете на цяла писта с паркинг или конструкция с железопътна линия, тогава може да се каже, че сте взели правилното решение.

Сред другите подходящи идеи, които не изискват много финанси, са магнитни пъзели, настолни игри или дървени конструктори.

За децата на тази възраст е характерно, че проявяват музикални наклонности. Това може да се окаже попадение за вашия син или дъщеря, стига да знаете към кой инструмент имат афинитет.

Не на последно място са помощните средства, които задоволяват любопитната природа на децата – комплект за експерименти, бинокъл, телескоп, дори и обикновена лупа могат да превърнат малките в истински изследователи на заобикалящата ги среда.

Не забравяйте, че децата обичат да се движат. Когато те са здрави, са активни почти през целия ден. За да им помогнете да изразходват огромната си енергия, може да излезете в парка заедно, но ако имате под ръка тротинетка например, те ще са във възторг. Колелото, скейтбордът или кънките също са отлични предложения в случая.

снимка: unsplash.com

Изброените, и особено тротинетките, не са запазена марка само за тази възраст, нито за определен пол, радват им се еднакво и момиченца, и момченца. 

Малките дами обичат да се грижат за своите играчки. Снабдете ги с легло за куклите или къща за тях, с които да отпуснат на воля въображението си и да се пренесат в свой вълшебен свят, копирайки ежедневието на възрастните.

8-10 години

Знаете, казват, че мъжете са пораснали момчета, чийто играчки стават само по-скъпи с годините. Превозните средства си остават хит и през този възрастов отрязък. Само, че могат да бъдат радиоуправляеми, с тях се лети или се плава. Лодка, хеликоптер, самолет и пространство за игра – това е всичко, от което имат нужда.

Тези години позволяват вече да обърнете внимание и на технологичните джаджи. Електронните часовници например са спокойствие и за самите родители.

8-10 годишните момиченца все още имат влечение към игрите с кукли. Позволено е да им купите някоя по-скъпа красавица, защото вече умеят да пазят придобивките си и няма причини да се страхувате, че ще се ударят с тях.

Снабдете ги също с домакински уреди и порцеланова посуда, за да забъркват ястия, да сервират и да имитират родителите си вкъщи.

Творческите натури сред момиченцата биха оценили комплекти за моделиране или създаване на бижута, керамични фигурки за боядисване с формата на животни или куклен театър, базиран на любимата им приказка.

11-15 години

Възрастта, в която всичко се променя и децата показват първи признаци за по-самостоятелно отделяне от семейството. Разбира се, те още са малки и играчките продължават да вълнуват съзнанието им. Може да ги зарадвате с конзола, фотопринтер, смартфон или апарат за снимки. Подаръци, които биха зарадвали не само момчета, но и момичета.

Ако детето ви напредва по физика или химия в училище, показвайки силно желание да се изявява като учен, може вместо да му подарите робот (което също е подходящо), да го изненадате с истински микроскоп или принадлежности за открития.

Компютърните игри са топ в класацията им през този период. Позволявайте ги, но не допускайте да обсебват цялото им свободно време. Подаръци като мишка, волан или джойстик обаче биха били страхотен жест от ваша страна.

Момичетата на 11-15 години може да имат наклонности към рисуване, танци, бродиране, шиене. Съобразете тези дейности и ги зарадвайте с нещо в подкрепа на заниманията им. Те все повече се суетят пред огледалото. Стимулирайте тази тяхна страна, без да се изпада в крайности, това е прекрасно, ако искате те да се превърнат в очарователни нежни създания. Часовници, тоалети, украшения, стилни слушалки за музика или готин плейър са сред печелившите варианти.

Такива са също всякакви уреди за прически, както и гримове, парфюми, карти за първи посещения в козметични салони в зависимост от зрелостта и необходимостта при тях. Ако трябва да се обобщи, основният съвет се състои в това да се водите от индивидуалната природа на детето си. Никога обаче не пропускайте да бъдете пример за него, да му показвате, че спортуването и игрите навън са за предпочитане пред застояването, да го учите на ориентиране в гората, на бойни техники или да му предадете опитност за оцеляване в различни ситуации. Тези подаръци от ваша страна за наследниците ви са непреходни и безценни, много повече от всички вещи, които бихте имали възможност да им купите.

Основно изображение: depositphotos.com

Споделяне:
admin

Лина Максимова

Здравейте! Като при всеки автор писането е удоволствие за мен. Още по-приятно е, когато статиите достигат до сърцата на читателите, улесняват живота им и им носят практични ползи. Създавам съдържание, което предлага поглед към различни сфери от живота. Бих се радвала, ако оправдая доверието Ви, за да се "срещнем" отново на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap