Меню
FMedia
От какво се нуждае домът ви: 4 вида топлоизолация и отличителните им качества за правилен избор

От какво се нуждае домът ви: 4 вида топлоизолация и отличителните им качества за правилен избор

Топлоизолацията на сградата гарантира пълноценен комфорт през всеки сезон от годината – задържа градусите през зимата и не позволява горещините през лятото

Изборът на правилна топлоизолация е съществен фактор, ако се стремите да осигурите максимален комфорт в дома си, независимо от сезона и температурите навън. Далеч
по-приятно е да се наслаждавате на постоянна атмосфера, съобразена с индивидуалните ви предпочитания, отколкото да сте подвластни на външната среда и капризите на времето. Това е напълно постижимо.

Чрез подходящата топлоизолация сградата запазва топлината си през зимата и не пропуска горещината през лятото. И резултатът не рефлектира само върху удовлетворението ви, а и ви спестява значителни разходи за отопление и охлаждане.

Специалистите препоръчват да се залага предимно на външната изолация, или поне тя да бъде с приоритет. В противен случай вътрешната може да създаде предпоставки за поява на мухъл, а и няма да доведе изцяло до очаквания ефект.

Следните 3 вида са предпочитани и масово търсени заради своите свойства. Запознайте се с отличителните им качества, за да направите своя информиран избор.

Каменна вата

Може да я срещнете да се предлага под формата на руло или плоча. Тя е съставена от стъклени влакна, които са изключително фини. Произвежда се от вулканични скали, основно базалт, доломит или диабаз.

Този вид изолационен материал осигурява не само топлоизолация, но също така звукоизолация и противопожарна защита. Инвестицията, която ще направите, ще ви се отплати само за няколко години. Суровината е екологично чиста, има перфектна паропропускливост, не абсорбира влага, издържа на химикали и микроорганизми, не гори.

Каменната вата неслучайно е един от силно употребяваните строителни средства за изолация.

Минерални плочи

Материалът се състои от цимент, вар, вода, пясък. Отново естествени компоненти, които превръщат изолационния вид във висок клас, който не е запалим и не отделя вредни газове.

Позволява на сградата да диша. Характерно за минералните плочи е, че лесно се полагат, без да изискват специфични умения или оборудване.       

Единствено не са подходящи за облицоване на цокли и да се поставят върху плоски покриви. 

Фибран

Пенополистиролът е известен с популярното си име, което е на една от марките на пазара – фибран. Материалът се произвежда от производни на нефтени продукти, стирол и вода. Това го характеризира като лесно горим материал, което изключва поставянето му на места с повишен риск от пожар.

Същевременно се отличава със своята нулева паропропускливост, както и с отлична топлопроводност – ето това го прави доста търсен като изолация.

Стиропор

Стиропорът се състои от вода, пентан и стирол. Вложените материали на практика са същите, като при фибрана, но обработката протича при по-различен тип технология.

При горенето му се отделят отровни газове, а и той е доста леснозапалим. Затова се избягва поставянето на сгради, където съществуват по-високи рискове от пожар.

Уврежда се лесно при натиск, тоест якостта му е ниска, което изключва полагането му на пода.

Много често обаче намира приложение под покриви, по външни и вътрешни стени, защото има добра паропропускливост.   

Крайният резултат, или така нареченият коефициент на топлоизолация, определено зависи от материала, който сте избрали, и по-специално от неговата плътност, тегло. Ако търсите максимална топлоизолация, графитеният стиропор е много добър. При желание да постигнете и шумоизолация, стига основите и фасадата да могат да понесат теглото, заложете на каменна вата.

Потърсете нужните ви строителни материали на Ташев - Галвинг – доверете се на професионализъм, качество и богато разнообразие.  

Споделяне:
admin

Румяна Колева

Не мога да се опиша като един от най-добрите създатели на съдържание, но със сигурност съм човек, който силно се отдава на това, което прави и го прави с много вложени чувства, в резултат на което често се получава нещо прекрасно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copy link
Powered by Social Snap