Меню
FMedia
С две игли и хубава прежда: Арт терапия, която е по-ефективна от СПА

С две игли и хубава прежда: Арт терапия, която е по-ефективна от СПА

Трябва да бъдем изобретателни, особено когато не знаем какво още ще ни поднесе ежедневието

Последните месеци ни доказаха, че обичайният ритъм на ежедневието ни може да бъде нарушен само за броени дни. За някои това не създаде толкова стресови ситуации, а забавянето на темпото им се отрази благотворно. Други обаче трудно приеха новата действителност. От която и страна да се намирате, всеки от нас се сблъска с предизвикателството да запълни по-пълноценно времето си и да открие полезни занимания за себе си. 

Сега, след като по-голяма част от ограниченията бяха вдигнати, повече от нас бягат сред природата, за да се справят с натрупаното напрежение. Трябва да бъдем изобретателни и да отдадем заслуженото на някои позабравени методи за овладяване на стреса, а именно плетенето. Нашите баби са прекарвали часове наред, ангажирани с тази дейност, но тя не бива да остава трайно в миналото, защото е по-ефективна от СПА и смело може да бъде определена като истинска медитация.

В какво се крие магията на плетивото и работата с прежди

Хората имат различни сетива, които предизвикват в тях многобройни реакции. Досегът с материите, памучните и вълнените тъкани, цветовите нюанси и движенията, които се извършват с пръстите – всичко това умиротворява човешкото съзнание. Знаете, че децата инстинктивно опознават света чрез докосване и посягат неволно с ръцете си към вещите, за да ги изследват и разберат как функционират те. Фината моторика е белег за тяхното последващо развитие и интелигентност. На тази база стъпват и доста от терапевтичните методи, с които се подпомага усъвършенстването на уменията им. 

Плетенето е точно такова, то е начин да релаксирате и може да способства за забавяне на процесите на стареене при възрастните хора, считат психолози от фондация „Има начин“. Удовлетворението настъпва и от финалния резултат – готов шал, шапка или чорапки. При хора с ментални проблеми работата с прежди повишава концентрацията и успокоява ума.

прежда

За пухкав краен продукт – важни са материалите 

Изборът на игли трябва да е съобразен с индивидуалните усещания – да са удобни, да са приятни на пипане и да не създават затруднения на ръцете при плетене. 

Относно преждите, независимо дали пазарувате онлайн или в магазин, има някои важни особености, на които трябва да обърнете внимание:  

  1. Плътност 

Дебелината на преждата е според плановете за съответното плетиво. По-плътната е удачна, ако искаме да направим пуловер или шал, но когато ще плетем покривка или каре, се нуждаем от прежда с фина нишка. Консултирайте се и за подходящите игли в случая, по-тънки, дебели или на една кука.

  1. Гъвкавост 

Еластичността е приоритет, защото насочва за качеството на преждата, както и на изработените от нея продукти. Конецът запазва и възстановява формата си, което ще ви гарантира отлични резултати.

  1. Без неравности и груби участъци 

Съвършената прежда е мит и преди години тя е била почти непостижима като идея, но днес на пазара се предлагат много по-гладки конци. Тя не бива да е прекалено тънка или дебела в някои участъци, защото може да се скъса и да развали плетката ви впоследствие. 

  1. Качество на цветовете

Всичко зависи от производителя на стоката и до колко имате уверения, че цветовете са стабилни и ще запазят своята наситеност. Със сигурност не искате дрехите да избелеят след третото пране, или преждата да пусне боя по кожата ви.   

  1. Състав на преждата 

Тук отново от първостепенно значение е крайният продукт, към който се стремите. Съставът обаче трябва да ви ориентира и според човека, за когото е предназначен той. Ако е дете или близък с риск от алергия, предпочитайте естествените пред синтетичните материи. Има и смесени видове прежди, които комбинират влакна от памук и/или вълна с акрил.    

Pleta.bg - онлайн магазин за висококачествени прежди и аксесоари за плетене от доказани производители.

Споделяне:
admin

Лина Максимова

Здравейте! Като при всеки автор писането е удоволствие за мен. Още по-приятно е, когато статиите достигат до сърцата на читателите, улесняват живота им и им носят практични ползи. Създавам съдържание, което предлага поглед към различни сфери от живота. Бих се радвала, ако оправдая доверието Ви, за да се "срещнем" отново на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copy link
Powered by Social Snap