Меню
FMedia
Ето какво трябва да гледате, когато си купувате часовник

Ето какво трябва да гледате, когато си купувате часовник

  • Категория: Мода
  • Тагове: часовник
  • 10 ное. 2020г.
  • 0 коментара
  • Автор: Румяна Колева

С толкова много различни марки и разновидности часовници на пазара, може да е трудно да решите кой часовник е най-подходящ за вас. Самото избиране на часовник може да изглежда страховито предизвикателство, особено за хората с до момента ограничен опит.

Има обаче някои характеристики, за които да проверявате, които могат да ви помогнат да стесните и усъвършенствате търсенето си. Ето ги най-важните характеристики на добрия часовник, подбрани специално от Timedix.bg.

Материалът на корпуса

Един от най-забележимите аспекти е материалът на корпуса на часовника. Въпреки това, освен че помага в естетиката на часовника, той има и други ефекти.

Различните материали могат да бъдат повече или по-малко издръжливи и също така могат да повлияят значително на общото тегло на часовника.

Неръждаема стомана

Влизайки в употреба през 30-те години, неръждаемата замества златото като най-широко разпространения и популярен материал на корпуса. Неръждаемата стомана е по-рентабилна, както и по-устойчива на корозия и лека. Тези неща го правят много по-функционален и базиран на функционалността материал за часовник.

За сравнение, златото се е използвало по времето, когато часовниците са се възприемали повече като символ на състоянието, отколкото като полезен аксесоар.

Титан

Титанът дебютира на пазара на часовници много по-късно от неръждаемата стомана. Първият часовник, използващ титан, е създаден от Citizen през 1970 г. Подобно на неръждаемата стомана, титанът също е много издръжлив и устойчив на корозия. Докато титанът е здрав като стоманата, той тежи само около половината по-малко!

Това го прави удобна, но трайна алтернатива. Въпреки това, той няма широко разпространение, което има неръждаемата стомана, отчасти поради факта, че е по-скъп.

Керамика

Макар да звучи като някакъв съд за готвене, керамичният материал, използван в някои часовници, е много различен и много по-траен от вида, който може да използвате в кухнята.

Керамичните часовници са невероятно твърди, което ги прави почти невъзможни за надраскване и те бавно показват каквито и да било признаци на износване. Освен това керамичните корпуси ще имат жив цвят за дълго време, тъй като не се влияят от UV лъчите.

Освен тези предимства, керамиката е и лека, тежаща приблизително колкото алуминия. Този тип часовници са чудесни за хора с чувствителна кожа, защото керамиката е хипоалергенна.

За съжаление, въпреки че керамиката е достатъчно твърда, за да устои на драскотини, тя е доста крехка. Ако тези часовници паднат на прилично разстояние, има шанс керамиката да се счупи.

Керамичните часовници освен това могат да струват повече, тъй като керамиката е трудна за производство и оформление.

Видът стъкло, използван за циферблата

Циферблатите на часовниците са покрити със стъкло, за да се предотврати навлизането на мръсотия, вода и други частици вътре. Стъклото може да бъде направено от множество различни материали, които предлагат различни свойства на различни ценови точки. Трите основни типа са сапфир, минерал и акрил.

Докато сапфирът се среща естествено рядко, за използване в часовници той се отглежда синтетично в лаборатории. Той има същата структура като естествения сапфир, но е много по-евтин за създаване.

По-близък до пластмасата от стъклото, акрилът (известен още като плексиглас) е лек, издръжлив и най-достъпната форма. Тъй като е подобен на пластмасата, не е много устойчив на надраскване.

Въпреки че е евтин и полезен, фактът, че се надрасква лесно, означава, че акрилът се използва най-вече при детските часовници.

И макар да звучи донякъде екзотично, минералните кристали са просто обикновено стъкло, което е обработено с топлина или химикали, за да се увеличи устойчивостта на надраскване и разрушаване.

Минералното стъкло е много по-трайно от обикновеното стъкло, но не се представя толкова добре, колкото сапфира. От друга страна, този материал е много по-евтин.

Честито, вече знаете как да изберете най-подходящия за вас часовник!

Споделяне:
admin

Румяна Колева

Не мога да се опиша като един от най-добрите създатели на съдържание, но със сигурност съм човек, който силно се отдава на това, което прави и го прави с много вложени чувства, в резултат на което често се получава нещо прекрасно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copy link
Powered by Social Snap