Меню
FMedia
Как за минута на ден да снижим нивата на стрес

Как за минута на ден да снижим нивата на стрес

Всичко във Вселената се трансформира.
Животът ни е такъв, каквито са мислите, които го оформят.                                                                                    Марк Аврелий

Тези мъдри слова на един от императорите на Римската Империя, заключват в себе си сентенцията на всичко значимо в живота. Стресът и напрегнатите моменти днес ни следват на всяка крачка. У дома, на работа, по улиците… напрежението е безкрайно. Колкото и да сме издръжливи, организмът ще се предаде все някога. Подобни емоции карат тялото да превключи на „авариен” режим. Ако се случва прекалено често, последиците ще са дълготрайни и трудно поправими. Няма как да го избегнем напълно, но ако си поставим за цел, можем да го намалим драстично.

Как ни се отразяват негативните емоции?

Най-общо казано стресът повлиява, както физическото, така и психическото здраве на хората. В какво се изразява това?

  • Тревожност – нови обстоятелства в живота ни могат да доведат до моменти на напрежение. Първият етап е в ниска степен и обикновено мобилизирането на организма е в състояние да го превъзмогне. Възможно е да има периоди на повишена активност и производителност. 
  • Свръхнатоварване – когато причинителят на стреса не бъде ограничен или отстранен, настъпва състояние на свръхнатоварване. През подобен период може да изпитате усещане, че губите почва под краката си и не можете адекватно да се справите с всички натрупали се задачи. Усещането, че не можете да си поемете въздух ще е преломно на този етап.
  • Хроничен стрес – при продължаващо напрежение ще започнете да изпитвате симптомите на хроничен стрес. Те са главоболие, избухливост, напрежение и нетолерантност дори и към близките.
  • Невъзможност за почивка и релаксация – когато настъпи крайната фаза, човек ще се усеща смазан, както психически, така и физически, дори след кратка почивка. Невъзможността на организма да се зареди със сили и енергия е показателно за това, че вече сте в напреднал стадий на изтощение и пренапрягане.

Всички горепосочени етапи се отразяват негативно на организма, не само към момента на настъпването си, но и в дългосрочен план. Ответът на тялото е автоматично активиране на реакция на нервната система. Тя не подлежи на контрол.

Ендокринната система също се задейства, при което жлезите с вътрешна секреция отделят хормона адреналин. Повишават се нивата на кръвната захар, кръвното налягане, сърдечният ритъм и мастните киселини в кръвта. Всичко това е с цел съхраняване на организма, подложен на голямо напрежение.

Връзката на имунната система със стресовите ситуации

Имунната система незабавно отговаря на напрежението на организма. Силно се намалява ефективното й противодействие на всякакъв вид бактерии и вируси, които мигновено атакуват отслабения човек. Имунитетът се бори с тях чрез лимфоцити, чието производство силно намалява при състояние на стрес. Намалява се и общото кръвоснабдяване.

Силно засегната може да бъде и сърдечно-съдовата система. При наличие на стрес в кръвта се отделят мастни киселини, които се трансформират в холестерол. Той прилепва по стените на клетките и стеснява артериите. Това от своя страна води до повишено кръвно налягане. Ако подобни състояния са хронични, те могат да доведат до хипертония, инфаркт или инсулт.

Хроничният стрес може да доведе до заболявания на храносмилателната система, като язва, гастрит, колит.

Психичните последици са не по-малко страшни. Широко се наблюдават депресии, напрежение и избухливост. От тук следва нарушена концентрация, влошен сън и апетит.

От всичко изброено излиза, че почти няма орган или система в организма, които да не са повлияни от продължително натоварване и стрес. Ето защо навременните мерки са от изключително значение за овладяване на страшните последици.

Как да противодействаме?

Намерете баланса!

Не е възможно да огреете навсякъде. Това, че се претоварвате не означава, че вие и вашето семейство ще бъдете по-добре. Напрежението ще се отрази на всички.

Не малко двойки са се разпадали поради невъзможност за преодоляване на тежките обстоятелства. Намерете златната среда между работа и почивка. Отделете време за хобито си или просто правете неща, които ви  носят вътрешно удовлетворение и умиротворение. 

медитация

Медитирайте!

Може на пръв поглед да ви се стори смешно, но това е една от най-успешните техники за овладяване на стреса и за цялостно подобрение начина и качеството на живот. Започнете с минута на ден на място, където можете да се усамотите. Дори и да е трудно, бъдете изобретателни.

Заемете удобна поза. Отпуснете всяка напрегната част в тялото си. Съсредоточете се върху дишането си. Не мислете за нищо друго освен за него. Само за минута! Дишайте бавно и дълбоко. Изпълвайте първо корема, а в последствие дробовете си. Концентрирайте се само върху това. Направете го десетина пъти и погледнете около вас. Вече е по-спокойно, нали?!

С течение на времето и практиката, тази техника ще се превърне в рутина за вас. По–дългото изпълнение ще има по-добри резултати.

Оценете реално положението си!

Не очаквайте заобикалящите ви обстоятелства да се променят, за да се почувствате добре. Това няма да се случи. Променете собствената си нагласа към тях. Променете гледната си точка. Вижте света отстрани, през други очи.

Не ситуациите и обстоятелствата са страшни, а начинът по който ги възприемате. Ако успеете да повлияете на това, вече сте свършили по-голяма част от работата.

Отхвърлете отрицателните мисли!

Това не означава да загърбите проблемите. Систематизирайте ги и ги решавайте бавно един по един. Съсредоточете се върху положителните аспекти на всичко случващо се около вас. Ако успеете да видите нещата по-розови, те наистина ще станат такива.

Сложете СТОП на всяка идея, която може да попречи на положителната ви промяна. Само и единствено вие имате контрол над това. И не е необходимо да контролирате нищо друго. Когато започнете да изпитвате положителни емоции и ведри мисли, обстоятелствата сами ще се наредят, предоставяйки ви още от същото.

Освободете се от страховете си!

Замисляли ли сте се, колко много от нещата, за които се страхувате ежедневно, може никога да не се случат. Процентът на вероятност е изненадващо нисък, а вие доброволно си ограбвате спокойствието, влагайки сили и енергия за малко вероятни събития.

Не се опитвайте веднага и насила да решите даден проблем!

Всичко, което е нужно да направите, е да запазите спокойствие и да съберете възможно повече информация. Когато имате всички факти, решението ще изплува само. Колко е  лесно. И наистина не си заслужава нервите. Те могат само да ви разконцентрират и подведат. Нещата винаги изглеждат по-страшни, когато са далечни и неясни.

Визуализирайте!

Това е един от успешните методи за получаване на желаното. Визуализацията представлява техника на представяне на това, което искате. Уловката тук е, че трябва да изпитате емоцията от факта така, както ще го направите, ако е реалност. Странно е само в началото. А когато се убедите, че действа, ентусиазмът и еуфорията ще ви издигнат на нови нива.

Положителни утвърждения!

Създайте си навик да говорите винаги за положителното. Така ще извиквате само хубавото в ума си. Колкото повече е то, толкова повече позитивите ще се увеличават във всеки аспект от живота ви. Усмихнете се и вижте красотата около себе си.

Научете се да си почивате!

Ако вие не отделите време за себе си, друг няма как да го стори. Правете любимите си неща. Релаксирайте! Дори, ако трябва помързелувайте. Когато се върнете към задълженията си заредени с енергия и по-продуктивни от всякога, ще разберете, че си е струвало.

Има едно много елементарно правило за щастлив живот: следвайте блаженството си! Дори и да ви се стори граничещо с егоизма, вашето щастие и добро настроение са много важни за заобикалящите ви близки. Всичко това е във ваши ръце. Просто трябва да решите, че го заслужавате. Направете го и се радвайте на пълноценен и стойностен живот, изпълнен с хармония и положителни емоции!

Споделяне:
admin

Лина Максимова

Здравейте! Като при всеки автор писането е удоволствие за мен. Още по-приятно е, когато статиите достигат до сърцата на читателите, улесняват живота им и им носят практични ползи. Създавам съдържание, което предлага поглед към различни сфери от живота. Бих се радвала, ако оправдая доверието Ви, за да се "срещнем" отново на сайта.

1 коментар

  1. Много интересна и полезна статия! Стреса е найстина голям проблем когато е хроничен. Острия стрес е полезен и важен за нас – това научих наскоро в статоя която описва видовете стрес.
    Хроничния стрес причинява много различни видове физически и емоционални проблеми и доста често не осъзнавате, че тези симптоми са причинени от стрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap