Меню
FMedia
Какво не знаем за връзката между диабет и сърдечно-съдови заболявания

Какво не знаем за връзката между диабет и сърдечно-съдови заболявания

  • Категория: Здраве
  • Тагове: диабет
  • 29 окт. 2019г.
  • 0 коментара
  • Автор: Румяна Колева

Международната диабетна федерация е регистрирала повече от 425 млн. възрастни от цял свят, които живеят с диабет. Повечето от тях страдат от диабет тип 2.

Между захарна болест, инсулт и инфаркт има пряка зависимост. Специалистите са категорични в това си мнение, основаващо се на множество изследвания и наблюдения на пациенти.

За да се намали сериозността на тези състояния, докторите насърчават превенцията и навременната диагностика. Макар и да звучи леко плашещо сред специалистите захарния диабет е известен още като „тихата смърт“. Той може да доведе до редица усложнения, които биха се избегнали с навременното му разкриване.

За съжаление, практиката на ендокринолозите говори за небрежност от страна на обществото по темата. То приема състоянието като най-обикновено и нормално повишаване на стойностите на кръвната захар и може би, защото не боли, не се притесняват за последиците, докато не са налице.

Диабет и риск от сърдечно-съдови заболявания

Това, което е нужно да знаем е, че за захарния диабет вече се говори като за сърдечно-съдово заболяване.

Инсултът и инфарктът, които са най-честите причини за фатален край при диабетици, влизат в категорията на острите съдови инциденти.

Повишената кръвна захар вече също не е само признак на захарната болест. Тя индикира и за повишен сърдечно-съдов риск. Лекарите са установили, че пациентите с диабет и с коронарна болест са с еднаква степен на риск. Това е и част от причината да се цели максимално осведомяване най-вече за възможността от усложнения в тази насока, тъй като болните от диабет са и по-податливи на инфаркт и инсулт.

Изводът от горепосоченото е, че редовната профилактика и консултациите със специалисти, могат да повишат качеството на живот не само на диабетиците и хората в състояние на предиабет, но и на всички останали.

Как диабета повлиява риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване

Диабетът засяга не само големите кръвоносни съдове, но и по-малките. Промените в големите са от типа на атеросклерозата.

Микросъдовите проблеми засягат основно ходила, бъбреци, очи, нервна система. Ако високите стойности на кръвната захар не са под контрол, с времето стените на кръвоносните съдове губят еластичността си и се стесняват поради натрупването на масни плаки. Това са животозастрашаващи промени, защото такова състояние повишава риска от инсулт и инфаркт.

При наднормено тегло особено когато е придружено с влошени функции на черния дроб, се наблюдава повишена концентрация на мазнини и масноподобни вещества в кръвта.

Доказано е, че риска от сърдечно-съдово заболяване е от 2 до 4 пъти по-висок при диабетиците. Тъжен факт е, че ако болен от диабет получи инсулт или преживее инфаркт, продължителността на живота му се скъсява с 10-12 години.

Диабетолозите обаче са оптимисти, защото има убедителни доказателства, че понижението на холестерола с медикаменти и стриктният контрол върху кръвното налягане намаляват сърдечно-съдовия риск.

Професори от цял свят са категорични, че има епидемия от захарна болест, която се дължи главно на съвременния начин на живот на населението. Ето защо специалистите се стремят към овладяването й преди пациентите да развият сериозни проблеми. Важно е да има стратегия за контрол на рисковите фактори.

Състоянието при диабет тип 2, за разлика от тип 1, може да се контролира и овладее, за да не прерастне в по-сериозен съдов проблем. Тук е добре да се вземат предвид мерки като:

  • понижаване на теглото;
  • покачване нивата на физическа активност;
  • промяна в диетата.

От ключово значение за предпазването от сърдечно-съдовите заболявания са превенцията, ранното диагностициране и ефективното лечение на захарния диабет.

Развитието на технологиите позволява не само да се лекуват по-добре пациентите с диабет, но и при наличие на висок риск от сърдечно-съдови заболявания да се промени хода им в по-ранен етап и да се предотвратят усложненията.

Болните от захарен диабет в България

През последните години в България сме свидетели на повишено внимание към захарната болест. Ендокринолози и диабетолози се появяват в публичното пространство много по-често, дискутирайки тежестта на заболяването.

В страната ни има над 600 хиляди диабетици, голяма част, от които не подозират за заболяването. Респективно, те не се лекуват. Според статистиката това са близо половината и те не подозират, че имат захарна болест.

Основен фактор в тази връзка е ниското ниво на информираност и неосъзнатост. Обществото не разбира, че влошените нива на кръвната захар са признаци на диабет, които водят до летални усложнения, ако не се открият своевременно и не се лекуват. В същината на това може да се окаже именно недобре развитият диалог между пациенти и медицински специалисти.

Неоспорим факт е обаче, пряката връзка между сърдечно-съдовите заболявания и захарната болест.

От съществено значение е да се организират кампании и да се предприемат инициативи за осведомяване на населението за връзката между диабет и съдови заболявания като инфаркта и инсулта.

За щастие, новото поколение медикаменти редуцират телесното тегло, понижават риска от сърдечно-съдов инцидент, контролират кръвната захар и тн. Това ги прави безценен помощник на всеки доктор.

Споделяне:
admin

Румяна Колева

Не мога да се опиша като един от най-добрите създатели на съдържание, но със сигурност съм човек, който силно се отдава на това, което прави и го прави с много вложени чувства, в резултат на което често се получава нещо прекрасно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap