Меню
FMedia
Стоматологията от миналото до наши дни

Стоматологията от миналото до наши дни

Може би ще ви се стори любопитен фактът, че има данни за стоматологична дейност още преди 7000 г. пр. Хр. Логично е, след като хората и тогава са имали зъби, и вероятно са се сблъсквали с проблеми, свързани с тях. Изследването на човешки останки e голямото доказателство за използването на някакви форми на лечение на зъбите. По-„скорошна” информация се е съдържала и в ръкописи отпреди 2000 г., включващи различни съвети и методи на лечение.

Има налични данни и за естетична стоматология още в древен Египет. По един или друг начин са се правили опити за постигане на подобрение вида на зъбите, независимо дали след претърпени здравословни проблеми, загуба на зъб или частично счупване.

Първите доказателства

Началните сведения, с които сме запознати, сочат, че зъболечение е съществувало преди 7 хиляди години в долината на река Инд. Методите по онова време не могат да се сравняват с днешните, но са давали достатъчно добри резултати, особено когато се касае за вадене на болни зъби. В свещените книги на Индия разбираме, че тогава връзката между замърсяването на зъбите и кариесите е била реално осъзната. Ето защо са се изработвали четки за зъби от дърво, както и рецепти за пасти за зъби, включващи като съставки предимно билки на прах.

В шумерските текстове като виновник за кариесите е описван така нареченият „зъбен червей“. В древна Индия, в Египет и Япония също вярвали в паразитния произход на този проблем. Той се среща дори в съчиненията на Омир.

За първообраз на съвременното шиниране се счита любопитна конструкция, открита в погребална камера в Гиза. Два от зъбите били свързани с тел помежду си. Изглежда стоматологичната намеса не е била непозната за древните хора.

Хипократ и Аристотел са правили изследвания на структурата на зъбите, за да установят какво причинява болката в тях, да разкрият кога се стига до гниене и заболявания на венците. Благодарение на тях разполагаме и с едни от първите описания на устройството на зъбите. Хипократ е сред първите, който открива, че заболяванията на зъбите и устната лигавица рефлектират върху състоянието на стомаха, черния дроб и далака.

Възходът на денталната медицина се отчита между 18-ти и 20-ти век, когато се ражда и бащата на модерното зъболечение – французинът Пиер Фошар. Именно той внедрява поставянето на пломби с цел лечението на кариеси.

В тези години восъкът навлиза в употреба при снемането на отпечатъци. Започва използването на амалгама за пломбиране. Създава се първото стоматологично училище в Европа – в Лондон. Приложение намират рентгеновите снимки и упойките при вадене на зъби.

Съвременното общество

Съвременните хора могат да се похвалят с гигантски напредък по отношение на здравеопазването и методите, които се прилагат за това. Разкрасителните процедури заемат приоритетно място. Буквално сме свидетели на последното във всеки аспект от човешкия живот. Фантастични отслабвания, заличаване на бръчки и защо не сдобиване с перфектни зъби. На практика нямате граници. Каквото решите, това можете да постигнете.

Естетични процедури за високо самочувствие

Всички методи си имат, както съмишленици, така и противници. Ние няма да навлизаме подробно в дебрите на човешката психика. Всеки сам трябва да определи докъде може да стигне във външните интервенции. А до колко си струва да останем абсолютно натурални, но снабдени с безброй комплекси е отделен въпрос. Дали е логично да страдате цял живот от определен недостатък, но да си го носите с високо самочувствие, че не сте се подлагали на каквито и да било процедури? Вероятно не.

Въпросът е комплексен и зависи от изключително много обстоятелства. По тази решенията се взимат индивидуално. Никой не може да определя начина ви на живот и външния ви вид.

Все пак, при бързите темпове на технологично развитие, имате зелена светлина и би било жалко да не се възползвате, за да промените фрапиращите недостатъци. Да се стремим към усъвършенстване във всяко едно отношение, това се е формирало като инстинкт за съвременния човек. И ако не го сторите, докато е време, може да съжалявате за пропуснатите ползи.

Чували сме, че добрият нрав и вътрешното излъчване красят човека. Но няма да ни е в тежест и външната красота, която може да подсили пълноценното ни усещане и излъчване, а и ще предизвика възхищение в околните. Преценете на какво сте готови да се подложите и предприемете необходимите действия. Не е казано, че трябва да стигате до крайности. Понякога и минималните промени са в състояние да предизвикат отличен ефект и хармонична визия.

Подарете си фантастична усмивка с помощта на естетичната стоматология на доктор Софиен Риахи.

Споделяне:
admin

Лина Максимова

Здравейте! Като при всеки автор писането е удоволствие за мен. Още по-приятно е, когато статиите достигат до сърцата на читателите, улесняват живота им и им носят практични ползи. Създавам съдържание, което предлага поглед към различни сфери от живота. Бих се радвала, ако оправдая доверието Ви, за да се "срещнем" отново на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap